Kada smo usli u sobu od nekih mozda 40-50 kv.m. gde je sistem bio instaliran, drugar koji je dosao sa mnom je rekao nasem domacinu da bi bilo dobro da skloni ove iPod zvucnike, koji su bili vec povezani, i da umesto njih donese nesto ozbiljnije. Cak je poceo da daje predloge sta bi to moglo biti ali je nas domacin, uz lagani smesak, odgovorio da prvo pokusamo sa ovim maleckim, pa onda kasnije mozemo da stavimo nesto drugo po nasem izboru. Zasto da gubimo vreme ? Ali je nas domacin precutao ovo pitanje i slusna sesija je pocela.

- Guru.JPG (108.29 KiB) Viewed 346 times
Vec kod prvih taktova moj drugar i ja smo poceli da se zgledamo. Iz ovih malih monitora, koji su stajali vrlo blizu zidu, je pocela da izlazi muzika koju nikako nismo mogli da povezemo sa onim sto smo videli .... Kako je vreme vise prolazilo, nase zgrazanje je postajalo sve vece. Ove male kutije su jednostavno svirale neverovatno dobro i to ne samo u odnosu na svoje male dimenzije, nego i u nekim apsolutnim merilima ...
Radi se o svedskim zvucnicima Guru a model je QM10. Ovde mozete da procitate specifikacije ovih zvucnika:
http://guruproaudio.com/technical-specifications/Podaci su za ne poverovati - da ovako mala kutija ide do 30 Hz. Driveri su mali, zapremina takodje ... Ali istina je - ovi malisani proizvode bas i to dubok bas ... Pustili smo zadnji album Yello i taj bas je gruvao, ali kontrolisano, cisto, ... Kako to rade - nemam pojma. A nije mi ni jsano .. .ali nisam bio jedini danas koji se cudio nad kvalitetom reprodukcije ovih malisana. Kada je Ayon Skylla koriscena kao prepdojacalo, zvucna slika je bila duboka, siroka, udarci timpana su se culi u svoj svojoj glasnoci i pompeznosti ... i to u prilicno velikoj prostoriji !!! Kako to ove kutije rade - ostaje tajna za mene ... ali je nivo reprodukcije neverovatan ... zbilja neverovatan. Ovako nesto nisam nikada cuo iz kutija ovog reda velicine ...
Inace jedan par kosta 2400 eura. Za stalke, koji inace lice jako na Atacama Nexus, treba dodati jos 300 eura. Ono sto je jos interesantno i neobicno jeste da se kutije isporucuju sa 4 mala sundjercica koji se nalaze u 4 coska i na kojima kutija stoji. Nikada nisam video sundjercice da se koriste kao nozice za zvucnike ?!
Jednom recju, ove kutije izgleda sluze da razbiju sve nase predrasude i uobicajena shvatanja o zvucnicima .. .kao npr. da kutija mora da bude odredjene zapremine a driveri odredjene velicine, da bi mogle da proizvedu odredjenu frekvenciju. Ovde tog zvuka ima ali su kutije i pored toga patuljaste a driveri jos i vise ... Pogledajte osim toga tehnicke specifikacije ovog modela. Osetljivost je skromnih 86 dB ali je impedansa dosta visoka (5 ohma dok je minimalna 4 ohma) tako da Ayon Spirit sa svojih tridesetak vati nema nikakvih problema da ih pokrece.
Guru QM10 imaju jednu plavu diodu izmedju visokotonca i srednjetonca/basa. Ona se pali kada nivo izoblicenja predje 2%. Pri glasnim pasazima ona se dosta cesto palila ali mi nismo mogli da cujemo nista posebno pri tom. Nikakva posebna razlika u zvuku se nije mogla uociti.
Ako vam se ukaze prilika, obavezno poslusajte ove kutije. Ovo je cudo ... jer sviraju izuzetno u odnosu na svoju velicinu ... jer sviraju izvanredno bez obzira na svoju velicinu ... ili jos tacnije: jer sviraju izvanredno !!!